alpakka1

 

Alpakka – en av verdens fineste fiber.

Når du kjøper et alpakkaplagg kjøper du samtidig en del av en kultur og en historie.

Alpakkaene lever i høyfjellene i Sør Amerika, først og fremst i Peru, Bolivia og Chile. Der har de levd i årtusener og har med årene utviklet en pels som er ideell for det tøffe klimaet i Andesfjellene. Her gresser dyrene på høyslettene, som ligger på en høyde mellom 3000-5000 moh. Vær og vind varierer med årstidene, men også i løpet av en dag, hvor temperaturen kan svinge fra minus 10 til pluss 20 grader i løpet av en og samme dag.

 

 

En blanding mellom alpakka og Vicunia

En blanding mellom alpakka og Vicunia

 

Allergivennlig

Alpakkaene har derfor utviklet en fantastisk pels for å overleve i dette klimaet. Hårene er hule og nesten helt glatte, derfor isolerer de spesielt godt og plagg av alpakka holder seg vakre i bruk. Det er 3 ganger varmere enn saueull, nupper ikke og er kjempemykt og behagelig mot huden. Alpakka inneholder ikke lanolin, og kan derfor brukes av mange som er allergiske mot ull.

Vi har også mange tilbakemeldinger fra personer med leddsmerter og leddgikt blir betydelig bedre når de bruker alpakkaplagg.

 

 

Alpakka4

Perfekt til sokker

Alpakka isolerer godt selv når det blir fuktig, det inneholder svovel, noe som gjør plagg i alpakka selvrensende og som motvirker dårlig lukt. Derfor er alpakka helt suverent til sokker. Sokkene blir veldig gode og varme, kan henges ut til lufting og behøver ikke å vaskes så ofte. Det er bare ett minus, når alpakka blir fuktig, reduseres slitestyrken, derfor kan alpakkasokker slites raskere enn grove ullsokker. Vi mener at alle fordelene oppveier denne ene ulempen. I de fleste av våre sokker har vi blandet inn noe nylon for å gi sokkene større slitestyrke.

 

 

Alpakka5

 

En Inka verdig

I tidligere tider, når Inkaene regjerte i Peru var det først og fremst de kongelige som brukte alpakkaplagg. Det ble laget vakre, håndvevde tekstiler med mønster inspirert av naturen og den spirituelle tradisjonen. Symboler som slanger, kondorer og pumaen ble vevd og strikket inn i tekstilene og skulle beskytte den som fikk bære plagget. Hvis du hadde utført en heltedåd kunne du være så heldig å få forært et alpakkaklede eller plagg fra de kongelige.

Selv i dag blir det meste av alpakka brukt av de som har god råd. Indianerne har ikke råd til alpakkagarn og velger heller syntetiske eller rimelige ullgarn når de strikker til seg selv.

 

 

IMG_2203

 

Stell av alpakka plagg

Alpakka inneholder svovel som gjør at plaggene til en viss grad er selvrensende. Heng dem ut til lufting etter bruk så holder de seg rene og velduftende i lang tid.

Når du skal vaske et alpakka plagg, bruker du Woolight eller Milo og vasker det helst for hånd. Du kan også bruke ullprogram på en moderne vaskemaskin. Sentrifuger lett og legg plaggene, flatt, til tørk. Unngå skyllemiddel.

 

 

 

Vakker! A beauty!

Vakker!
A beauty!