Fest

Innflytting og undervisning

 

 

 

På høsten 2008 var skolen innflyttningsklar og ca 60 barneskolebarn skulle lære seg å bo i et hus med innlagt vann, klosett, køyesenger mm. Her var det mye trening som skulle til før alt gikk på skinner.

Når du aldri har sovet i en seng før, og er vant til å ha hele familien liggende rundt deg på et jordgulv, er det ikke så lett å bli forvist til 2. etasje i en køyeseng. Det er lang ned til gulvet, kaldt og ensomt. Ikke rart du velger å krype ned til den som ligger i 1. etasje. Der ligger det kanskje andre som også savner varmen fra familien.

Pusse tenner er et ukjent fenomen og at du kan vaske deg og dusje i varmt vann er nesten som et mirakel. Dotrening må til, når du er vant til å gjøre ditt fornødne bak nærmeste hus.

- og så var det orden og renhold.

Men alt går med trening og flinke lærere som hjelper til.

Når vi kom, i desember, begynte det å hjelpe. De fleste satte pris på å bo i hus med både dører og vinduer som isolerer og beskytter mot kalde vinder, uventet snøfall og regnvær. For de minste var det nok litt vanskelig å unnvære far og mor, men mange hadde en søster eller bror som også gikk på skolen og der kunne man alltids hente litt trøst. Og så fikk man reise hjem i helgene…

 

 

Mango er ikke hverdagskost i Andesfjellene, selv om det er verdens mest spiste frukt.

 

 

 

Her leses det på spansk

 

 

 

Denne gangen ble vi motatt av en gjeng lykkelige barn som hadde gledet seg til å vise oss den ferdige skolen. De kom løpende imot oss for å ta oss med på en omvisning.

 

 

 

Vi ble møtt med en gjeng lykkelige barn!

 

 

 

 

Så ble vi invitert på dans og feiring, for feire kan de! Dansekondisjonen er ikke helt på topp, på 4300 moh, når du kommer fra lavlandet i Norge. Men vi gjør så godt vi kan, Per og jeg. Barna hadde funnet fram finstasen og danset i timesvis, mens vi tok økter på et minutt eller to.

Fordi det nærmet seg jul ville vi lære barna noen av våre juletradisjoner. Det vokser ikke så mange trær i området, men for over 30 år siden ble det plantet en del bartrær som har flotte kongler som egner seg til julepynt. Ungene føk avgårde for å plukke kongler mens vi skar av noen flotte grener som skulle bli til juletre. Konglene ble malt i alle regnbuens farger, treet ble pyntet og vi sang både norske, engelske og spanske julesanger.

 

 

 

 
Danseglade jenter 

 

 

 

Litt undrende til oss blekansikter 

 

 

 

 

Flotte julekongler ligger til tørk

 

 

 

Neste dag var det vanlig undervisning. Barne er veldig klar over at skolen er blitt bygget med hjelp fra Norge og resten av hverden. De er også veldig nyskjerrige på hvordan vi lever. Vi bidrar i undervisningen og tegner og forteller. En av lærerene, PP, er kjempeflink til å tegne og har laget den flotte tegningen du ser under.

 

 

 

 

Moises på besøk i 5. og 6. klasse

 

 

 

 

 

Norge og Peru

 

 

 

 

Og så er det vilktig at vi bare er tilstede og er en del av det daglige livet. At vi ser hva som fungerer, hva som må justeres og prøve å forstå denne kulturen som er så forskjellig fra vår. Men det viktigste er møtene, møtene ansikt til ansikt, hjerte til hjerte. Der hvor vi alle er mennesker, likeverdige, selv om vi er forskjellige.

 

 

 

Mamma strikker mens hun venter på at det blir friminutt.

 

 

 

 

Stolte gutter

 

 

 

 

:-)